STRUČNJAK ZA BOJLERE OTKRIO ZVUKOVE KOJI UPOZORAVAJU DA NEŠTO NIJE U REDU S NJIM: Obavezno ih proverite
Bojler, Foto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

PAŽNJA

STRUČNJAK ZA BOJLERE OTKRIO ZVUKOVE KOJI UPOZORAVAJU DA NEŠTO NIJE U REDU S NJIM: Obavezno ih proverite

Endi Ker, osnivač i izvršni direktor kompanije BOXT, skreće pažnju na siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje kao znakove da nešto nije u redu sa vašim bojlerom.

Objavljeno:

Vlasnici kuća često ne obraćaju pažnju na zvukove koje proizvodi njihov bojler, ali stručnjaci upozoravaju da neki od tih zvukova mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Endi Ker, osnivač i izvršni direktor kompanije BOXT, skreće pažnju na siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje kao znakove da nešto nije u redu sa vašim bojlerom.

„Zapamtite, nikada ne pokušavajte da popravite bojler sami ako niste sigurni. Uvek pozovite stručnjaka ako primetite neobične zvukove,“ savetuje Ker. Brza reakcija može sprečiti ozbiljnije kvarove i nesreće.

Zviždanje, šištanje ili visoki zvukovi

Ovi zvukovi često ukazuju na kuvanje vode unutar bojlera. Ovo se dešava kada protok vode uspori, što uzrokuje pregrevanje i ključanje vode, stvarajući karakterističan zvuk sličan onom kada voda ključa u kotliću. Problemi sa cirkulacijom vode, neispravna pumpa ili nakupljanje kamenca mogu biti uzroci ovog problema.

Kucanje ili lupanje

bojler
foto: Botastock images / Alamy / Alamy / Profimedia

Zvukovi škljocanja ili lupkanja mogu značiti probleme sa paljenjem bojlera. To često ukazuje na kvar paljenja ili probleme sa snabdevanjem gasom. U takvim slučajevima, ne pokušavajte sami rešiti problem – obratite se stručnjaku za gasne instalacije.

Grgljanje, kapanje ili klokotanje

Zvuk klokotanja često dolazi zbog zarobljenog vazduha u radijatorima. Ponekad je to jednostavno zvuk tople vode koja cirkuliše, ali ako zvuk postane učestaliji, može ukazivati na druge probleme kao što su nizak pritisak vode ili neispravnosti u sistemu.

Šta možete uraditi

Odzračite radijatore: Ako čujete klokotanje, pokušajte odzračiti radijatore. Nakon toga proverite pritisak u bojleru i po potrebi ga dopunite. Proverite pritisak vode: Nizak pritisak vode može uzrokovati zvuk klokotanja. Proverite manometar na bojleru i, ako je potrebno, povećajte pritisak.

Endi Ker napominje da se mnogi problemi mogu brzo rešiti ako se na vreme uoče i pozove stručnjak. Međutim, ako je vaš bojler star i sklon kvarovima, možda je vreme da razmislite o zameni.

Kada se suočite sa neobičnim zvukovima iz bojlera, bolje je biti oprezan i pozvati profesionalca nego riskirati ozbiljne kvarove ili nesreće.

01:40

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni

(Espreso/Alo/Slobodaka Ćorić/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.